آزمایشگاه

آزمایشگاه

آزمایشگاه

آزمایشگاه به محیطی اتلاق می شود که در آن آزمایش انجام می شود. ازمایشگاه ها انواع مختلفی دارند. امروزه در همه ی صنایع و رشته های گوناگون ازمایشگاه جایگاه مناسب و پر اهمیتی دارد. البته ناگفته نماند ازمایشگاه بخش پر هزینه در هر مجموعه ای به حساب می آید.

ازمایشگاه عموما در ذهن مردم با انواع و اقسام لوله ها، سکوها،مواد آتش زاف بخارات سمی و … نفش بسته است. ولی جالبه بدونید امروزه ازمایشگاه ها کمتر با این مواد سروکار دارند .و آزمایش ها بسیار حرفه ای و جزئی شده اند. به عنوان مثال در بخش پزشکی به جای آزمایش بر روی 12 سی سی خون تنها با یک قطره خون یا یک تار مو می شود. ویژگی های یک شخص کامل را مشخص کرد. و تمام ژنوم آن فرد را معین نمود. یا در ازمایش شیمی با یک هزارم گرم از یک ماده ی شیمیایی می توان آزمایش های خیلی گسترده ای انجام داد و نوع آن ماده را مشخص کرد.

آزمایشگاه

انواع آزمایشگاه ها:

آزمایشگاه ها بر حسب نوع فعالیت خود انواع گوناگونی دارند. یک راه برای طبقه بندی آن ها طبقه بندی بر اساس نوع فعالیت ازمایشگاه است بر این اساس ازمایشگاه ها به 3 نوع تقسیم می شوند.

آزمایشگاه تحقیقاتی :

در این ازمایشگاه به بررسی و آزمایش روش های جدید برای اکتشاف گوناگون پرداخته می شود. و یا می توان فرضیات و احتمالات را مورد بررسی قرار داد.

آزمایشگاه آموزشی :

در این آزمایشگاه به آموزش موارد گوناگونی پرداخته می شود. هدف عمده ی این نوع ازمایشگاه ها آموزش روش ها ، متد ها و مواد مختلف به دانشجویان و دانش آموزان است.

آزمایشگاه تشخیصی :

این ازمایشگاه ها به طور جدی و عملیاتی کار تشخیص و ارائه ی راه حل را انجام می دهند. خود ازمایشگاه های تشخیصی انواع گوناگونی دارند. اما مهم ترین آن ها که بسیار پر کاربرد است ازمایشگاه تشخیص طبی محسوب می شود.

آزمایشگاه مواد غذایی:

دراین نوع ازمایشگاه به بررسی موارد گوناگون که مرتبط با مواد غذایی است پرداخته می شود. برای مثال مقدار مواد مضر مواد غذایی شناسایی می شود. و یا مقدار بار میکروبی مواد غذایی گوناگون تعیین می شود.

آزمایشگاه آب وخاک :

در این آزمایشگاه، کارشناسان به بررسی عوامل آلوده کننده آب و خاک می پردازند. یا به عنوان مثال درازمایشگاه خاک، خاک یک سد یا معدن مورد بررسی قرار می گیرد. و بر اساس معیارهای مورد نظر این محل برای اجرای پروژه انتخاب خواهد شد یا خیر.

آزمایشگاه پزشکی قانونی:

در این آزمایشگاه به بررسی آثار جرم پرداخته می شود. در این ازمایشگاه نمونه ها و آثار از مجرم بررسی می شود. و از آن برای شناخت مجرم استفاده می شود.

آزمایشگاه تشخیص طبی و پزشکی :

پر کاربرد ترین نوع ازمایشگاه، آزمایشگاه تشخیص طبی محسوب می شود. که بطور معمول افراد 2-3 بار در سال با آن سروکار دارند. این نوع ازمایشگاه آزمایش برروی انواع نمونه های مختلف برای تشخیص و درمان بیماری ها انجام می شود .

ازمایشگاه

آزمایشگاه تشخیص طبی و پزشکی:

از آنجایی که پر کاربردترین نوع آزمایشگاه ،ازمایشگاه تشخیص طبی محسوب می شود . در این مقاله کمی این نوع ازمایشگاه را موشکافانه تر بررسی می کنیم. ازمایشگاه های تشخیص طبی در دنیا بخش های گوناگون دارند که در مورد هر کدام به تفضیل توضیح می دهیم.

پذیرش و نمونه گیری آزمایشگاه:

پذیرش و نمونه گیری ازمایشگاه بخشی حیاتی و پر اهمیت در آزمایشگاه محسوب می شود.چرا که 50-40 درصد از خطاهایی که در ازمایشگاه رخ می دهد مربوط به این بخش است .

جواب دهی آزمایشگاه :

جوابدهی آزمایشگاه در کنار بخش نمونه گیری و پذیرش به عنوان پر خطاترین منبع ازمایشگاه شناخته می شود. در بخش جوابدهی گاهی جابه جایی یک جواب ، یا پس و پیش کردن می تواند فجایع زیادی به بار بیاورد. از این رو جوابدهی ازمایشگاه ، بخش مهم در ازمایشگاه محسوب می شود. به طوری که در آزمایشگاه ها چندین نقطه ی چک برای بررسی جواب ها وجود دارد.

آزمایشگاه بیوشیمی:

در این آزمایشگاه مهم ، آنالیت های بیوشیمیایی بدن مورد بررسی قرار می گیرند. آزمایش هایی که در این بخش انجام می شوند عبارتند از :

  1. آزمایش قند
  2. آزمایش چربی، چربی خوب، چربی بد، کلسترول، تری گلیسیرید
  3. اوره
  4. کراتنین
  5. آنزیم های کبدی
  6. آنزیم قلبی
  7. آزمایش زینک
  8. آزمایش کلسیم
  9. آزمایش فسفر
  10. آزمایش سدیم
  11. آزمایش پتاسیم و …

آزمایشگاه خون شناسی:

در این ازمایشگاه بیشتر آزمایشات مربوط به خون انجام می شود. مشهور ترین آزمایش این بخش ، آزمایش کلی خون یا cbc  است . که در آن مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد سلول های قرمز خون ، سلول های سفید خون و پلاکت ها مورد ارزیابی قرار می گیرد.

آزمایشگاه میکروب شناسی:

در این ازمایشگاه انواع و اقسام نمونه ها از لحاظ وجود باکتری و عفونت مورد بررسی قرار می گیرد. به عنوان مثال آزمایش عفونت ادراری، آزمایش عفونت خون ، عفونت ریه و …

آزمایشگاه هورمون شناسی:

در این ازمایشگاه، هورمون های مختلف خون اندازه گیری می شود. به عنوان مثال هورمون های تیروئید، هورمون های جنسی ، هورمون رشد، هورمون های مربوط به دیابت

آزمایشگاه انگل شناسی:

در این بخش از ازمایشگاه ، انواع انگل های روده ای و پوستی تشخیص داده می شود. گرچه که امروزه مقدار این انگل ها بسیار کاهش پیدا کرده است . ولی همچنان وجود دارند مانند انگل ژیاردیا یا کرم کدو و آسکاریس و کرمک.

آزمایشگاه قارچ شناسی:

در این آزمایشگاه عمدتا ضایعات پوستی و قارچی مورد بررسی قرار می گیرند. قارچ ها موجوداتی هستند فرصت طلب که می توانند به راحتی از شخصی به شخصی دیگر انتقال پیدا کنند. و سبب بروز بیماری شوند.

ازمایشگاه ایمنولوژی:

در این ازمایشگاه به بررسی تست های ایمنولوژی پرداخته می شود. همچنین آزمایشات ویروسی مثل هپاتیت، ایدز، ویروس HTLV و دیگر تست های ایمنی در این بخش انجام می شود.

آزمایشگاه پاتولوژی:

این آزمایشگاه جهت بررسی بافت های جدا شده از بدن انسان کاربرد دارد.به عنوان مثال فردی که مشکوک به سرطان روده است در اتاق عمل بخشی از روده برداشته می شود. و به ازمایشگاه ارسال می شود. در این ازمایشگاه در بررسی آن نمونه ی بافت نوع سرطان احتمالی معین می شود.

تست پاپ اسمیر که جهت تعیین سرطان ها و بیماری های دهانه رحم و رحم کاربرد دارد. نیز در این ازمایشگاه انجام می شود.

آزمایشگاه سرولوژی:

در این ازمایشگاه ، آزمایش آرتریت روماتوئید، آزمایش بروسلوز یا تب مالت، آزمایش ویدال یا سالمونلا یا تب تیفوئید، آزمایش سفلیس یا VDRL انجام می شود.

آزمایشگاه ژنتیک:

در این ازمایشگاه ، آزمایش هایی در سطح ژنوم و ژن ها انجام می شود. عمدتا در تشخیص ناهنجاری و مشکلات مادرزادی مثل سندروم داون کاربرد دارد.

آزمایش آمینوسنتز:

این آزمایش در ازمایشگاه ژنتیک انجام می شود و بخشی از این ازمایشگاه به حساب می آید. هدف از این آزمایش تعیین ناهنجاری های قبل از تولد است.

آزمایشگاه سم شناسی:

در این ازمایشگاه ، آزمایشات گوناگونی انجام میشود از معروف ترین آزمایش هایی که در این ازمایشگاه انجام می شود. آزمایش گازومتری،ABG  ، VBG محسوب می شود.

آزمایشگاه بانک خون:

در این ازمایشگاه معمولا فرآورده های خونی برای بیماران نیازمند به خون آماده و فراهم می شود. از مهم ترین آزمایش های این بخش می توان به آزمایش تعیین گروه خونی و آزمایش کراس مچ اشاره کرد.

ازمایشگاه تشخیص طبی

ازمایشگاه های هر شهر:

در مقالات دیگر در مورد معروف ترین و مهم ترین آزمایشگاه های هر شهر در ایران صحبت خواهیم کرد. همانند ازمایشگاه های شهر تهران، ازمایشگاه های شهر مشهد، اصفهان، شیراز ، تبریز .

جهت کسب اطلاعات و مشاهده بهترین ازمایشگاه های شهر مشهد کلیک نمایید.

جهت کسب اطلاعات و مشاهده بهترین ازمایشگاه های شهر تهران کلیک نمایید.

جهت کسب اطلاعات و مشاهده بهترین ازمایشگاه های شهراصفهان کلیک نمایید.

جهت کسب اطلاعات و مشاهده بهترین ازمایشگاه های شهر شیراز کلیک نمایید.

جهت کسب اطلاعات و مشاهده بهترین ازمایشگاه های شهرتبریز کلیک نمایید.

از اینکه تا پایان این مقاله با ما بودید کمال تشکر را داریم.

20 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *